Like

29 Ekim 2015 Perşembe

Benim için Lider



Şüphesiz liderlik, son dönemde sık sık kullanılan, üzerine makaleler ve kitaplar yazılan, hatta eğitim ve konferansları verilen popüler bir kavram oldu.



         

Bugün 29 Ekim 2015, 92. yıl önce Cumhuriyet "Liderimizin" ölümsüzleştirdiği değerli bir gün. Bu Pazar 1 Kasım 2015 de bizleri mecliste temsil edecek kişileri seçmek için ikinci defa sandık başına gideceğiz. Umarım seçtiklerimiz arasından ülkemizi muassır medeniyet seviyesine çıkartabilecek, arkasından umutla gidebileceğimiz bir lider çıkar.    

Kendime liderliğin hep duyulan etiket anlamını ya da Vikipedi gibi bir tanımını değil de, gerçekten liderlik izlerinin ne olduğunu sordum. Kendi deneyimlerim, yaşadıklarım, okuyup, gözlemlediklerimden benim için:   

- Lider sıfatını sen onun için kullanırsın, o kendi için değil. "Ben liderim" kulağa yanlış gelen kendi içinde çakışan iki kelimedir. İnsanlar takip ettikleri için biri lider olur. Liderlik sıfatı edinilmez, kazanılır. Çünkü liderin,
   
- Yaptıklarını yaptığında hayatın iyileşir.
Liderin düşünme, konuşma ve davranışlarını sen ya da çocukların örnek aldığında daha iyi insan olurlar. Çünkü liderden, 

- İnsanları ayırmadan oldukları gibi kabullenmeyi öğrenirsin.
Liderden, her insanın bir ana bir de babadan olduğunu, çocukken nasıl içleri doldurulduysa öyle şekillendiklerini, insanları değiştirmeyi ya da ayırmayı değil, ortak noktalarda birleştirmeyi öğrenirsin. Lider şaşırtır. Çünkü, 

- Zor kararlar alır. Sebebini paylaşır. Kafanda kurmana izin vermez.
Lider, lider sıfatını kaybetmekten korkmaz. Ona emanet edilen bir sıfat olduğunu hep hatırlar. Zor kararlarla karşılaştığında önce kendi sıfatına ne olacağına değil, takip edenlerin dün, bugün ve yarınlarına bakar. Demokratik kararını alır. Sebebini herkesle paylaşır. Paylaşır ki onu takip eden etmeyen kimsenin varsayımlar, şüphe ve yersiz tahminlerle birbirine karşı cephe almasını istemez. 


İşte, "benim için Lider". 


Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.


  



















Özgür Umut Eroğlu
GAMA Power Systems
CEO&Vice Chairman of the Board


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder