Like

16 Eylül 2015 Çarşamba

Başarılı olmak için duygusal zekaya (EQ) gerek var mı?

Yıllar içinde, özellikle iş dünyasındaki gözlemlerim, okuduklarım ve farklı konu uzmanlarıyla değerli sohbetlerimle ilgili kendime düzenli notlar aldım.

Bilginin paylaştıkça çoğaldığını daha yoğun hissettiğim bu dönemde, notlarımı derleyerek düzenli paylaşma kararı aldım.  Geçtiğimiz haftasonu da, duygusal zeka ile ilgili üç yıl önce yazdıklarım dikkatimi çekti.
Konuyla ilgili yeni kaynakları da yeniden gözden geçirdiğimde, duygusal zeka için yapılan genel bir benzetmeyi fark ettim: buzdağının görünen ve görünmeyen kısmı.


                                                       Resim Kaynak: E.Vermeulen

Tahmin edebileceğiniz gibi buzdağının görünen kısmı "Mantıksal Zeka (IQ)"ya, suyun altında kalan ve görünmeyen kısmıysa "Duygusal Zeka (EQ)"ya benzetiliyordu.

IQ ve EQ kavramlarının kelime tanımlarına buradan da ulaşabilirsiniz:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Zeka_testi_(mantıksal_akıl)
https://tr.wikipedia.org/wiki/Duygusal_zekâ

Buzdağı yaklaşımını şöyle özetlemek doğru olabilir: bir durum karşısında mantık yürütmek ve ona metodolojik yaklaşmak esas olduğunda; IQ'su yüksek olanlar ön plana çıkıyor. İş dünyası son yüzyılda özellikle yüksek IQ'yu ödüllendirdi.

Ancak, globalizasyon, hızla artan rekabet, nüfus ve eğitim seviyesi alışılan kuralları değiştirdi.


                                                 Resim Kaynak: Shutterstock 119092402

Herhangi bir duruma gösterilen mantıksal yaklaşım kadar, ona verilen ve verilebilecek reaksiyonları hissetmek de önem kazandı. İşte, bu noktada duygusal zeka (EQ) sahneye çıktı.

"Emotional Intelligence" kitabının yazarı psikolog Daniel Goleman'ın araştırmalarına göre başarılı liderlerin %85'i EQ'su yüksek kişilerden oluşuyor.

Duygusal zekası yüksek liderlerin özellikleri nelerdir?
- Konuşarak değil, kendileri de yaparak yönetiyorlar.
- Ekiplerinin yetkinliklerini yakından takip ediyorlar.
- Zor kararlar almaktan korkmuyorlar.
- Önce anlamaya, sonra anlaşılmaya önem veriyorlar.
- Kurum içi ve dışındaki ilişki sınırlarını iyi belirliyorlar.

David Mclelland tarafından gerçekleştirilen bir başka araştırma da, duygusal zekası daha yüksek olan yöneticilerin, olmayanlara kıyasla kurumlarına %15-20 daha fazla yıllık gelir kazandırdığını gösteriyor.

Tüm bunların üstüne bir de Dale Carnegie Enstitüsü'nün bir kariyer yolculuğunun üst basamaklarında teknik bilginin sadece %15, diğer yönetsel becerilerin %85 önemi olduğunu tespit etmesi, başarı için EQ'nun şart olduğunu kesinleştiriyor.

Sonuç olarak, yalnız başına ne IQ, ne de EQ yeterlidir. Mantıksal zekanın (IQ) doğuştan olduğu savunulsa da, duygusal zekanın (EQ) geliştirilebildiği bir gerçek. Bu da, profesyonellerin farkındalıkla kendilerini geliştirebileceklerinin en temel göstergesidir.

Kaynaklar
Wikipedia, https://tr.wikipedia.org/wiki/Zeka_testi_(mantıksal_akıl)
Emotional Intelligence, Dale Goleman

Özgür Umut Eroğlu
GAMA Power Systems
CEO & Vice Chairman of Board

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder